måndag 7 maj 2012

Vi som ska ta livet av oss för att rädda planeten

En hycklande och vanlig ståndpunkt när det gäller jordens ändliga resurser och medicinska lidande på en allmänglobalnivå: "Vi är överbefolkade." Under den tiden jag jobbade för Greenpeace mötte jag det argumentet nästan dagligen. Man kunde diskutera utfiskningen av östafrikanska vatten, som hårddraget ledde till det ökända somaliska sjöröveriet. Om man är riktigt grov vågar man nästan påstå att västvärldens enorma behov av mat ledde till att fattiga negrer blev pirater. Vidare kan vi diskutera Monsantos inblandning i att många indiska bönder blivit av med rättigheterna till sin egen mark efter att deras grödor blivit utkonkurrerade av Monsantos genmanipulerade... Eller varför inte lyfta fram Bhopal och Union Carbide? Sen säger man att kapitalismen är det system som passar bäst i den moderna världen. I slutändan har det lett till argumentet "jorden är överbefolkad", för att man tror att resurserna tar slut och när tredje världen kommer ikapp väst kommer hela det globala samhället att implodera med resurskrig som följd.
   Men argumentet är inte hållbart. Inte om man går längre än vad man själv tillåtit sin tankevärld sträcka sig. Det är en argumentationskedja som oftast grundar sig på "Vi har tur som är födda där vi är födda", vilket menar att de som inte är födda här helt enkelt hade otur. Ser vi då till ovan nämnda exempel där kapitalismen som kommer från den del av världen där jag kommer ifrån har tvingat ner en annan del av världen. De har ju helt enkelt otur, de är bara födda i fel del av världen.
   Men okej, vi antar att överbefolkningen är ett äkta, kännbart problem som måste tacklas. Hur gör man det? Resurshantering borde vara prio ett i ett sådant fall. Om man bortser från det direkt inhumana (för att inte säga motbjudande) i att helt enkelt göra sig av med 80% av världens befolkning, så finns det inte så många andra lösningar i dagsläget. Den tekniska utvecklingen, som bromsas upp av kapitalismen, går alldeles för långsamt för att vi människor ska kunna tillgodogöra oss till fullo av de förnyelsebara energiformer som finns överallt runtomkring oss.
   Japan var inne på superskyskrapor som en lösning, där hela byggnaden skulle byggas som ett enda kretslopp. Ungefär så som städer en gång i tiden fungerade, när vi inte var lika många människor. Istället har vi idag lagt till oss med det här mycket-vill-ha-mer-tänket, där vi förutsätter att vårt sätt att leva är det bästa och alla på hela planeten ska söka sig emot den standard vi har. Koleldad värme, energi från atomklyvningar, soffor gjorda av regnskogsträ, mjölk från båskossor och listan fortsätter in i oändligheten.
   Så istället för att tänka längre än näsan räcker så har vi alltså folk som fullkomligt förbiser problematiken med att upprätthålla ett samhälle som inte är ett kretslopp, där det finns soptippar lika stora som städer och säger "planeten är överbefolkad". Nej. Planeten är inte överbefolkad, den är misskött, och inte fan blir det bättre av att man gömmer sig bakom ett argument där det ingår att en jävla massa människor måste dö. En jävla massa människor dör redan i onödan för att vi misskött vårt arv och vår värld, lösningen är inte att döda fler; det är dags att göra om och göra rätt.


Till er som stänger in er i en tankebubbla där "jorden är överbefolkad" är er största idé när det gäller världens hädangång vill jag bara säga: lev som ni lär. Ta livet av er. Då är ni en del av den lösning ni förespråkar.

1 kommentar:

  1. Alla kan inte ha samma levnadsstandard som i Sverige. Vi behöver fattiga, för utan fattiga finns inte rika. Status quo.

    SvaraRadera